RCA cu carte verde şi vignetă – asemănări şi diferenţe între ofertele asigurătorilor

imagine

Înainte de toate, asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), denumită şi asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, care se încheie împreună cu asigurarea Carte Verde (Cartea Internaţională de Asigurare pentru Autovehicule) este o asigurare OBLIGATORIE, conform legislaţiei din România.

Raporturile contractuale dintre asigurat şi asigurător (societăţile de asigurare autorizate să emită asigurarea de răspundere civilă auto - RCA) fiind stabilite prin lege, drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi sunt aceleaşi indiferent de societatea de asigurare la care alegeţi să încheiaţi asigurarea.

Diferenţe permise de legislaţia în vigoare aferente acestui tip de asigurare sunt doar cele ce privesc:

 • preţurile şi criteriile de stabilire ale acestora cu eventuale reduceri aplicabile anumitor categorii sociale (pensionari, handicapaţi, şomeri, bugetari sau părinţi) sau tipuri/mărci de vehicule;
 • ţările în care este valabilă asigurarea CARTE VERDE;
 • beneficii pentru asigurat (nu pentru terţi) care încearcă să atragă prin adăugarea la poliţă a unor bonusuri de genul:
  • asistenţă rutieră care poate include servicii de tractare, depanare şi transport;
  • sistem de avertizare meteo pentru condiţii atmosferice care pot afecta deplasarea cu vehiculul;
  • beneficii suplimentare (reduceri, acoperiri de riscuri suplimentare) la alte asigurări (exemplu asigurarea CASCO pentru acelaşi vehicul) sau reduceri la asigurarea RCA pentru încheierea concomitentă de alte asigurări;
  • oferte promoţionale, reduceri de preţ, concursuri cu premii destinate persoanei care încheie asigurarea (asigurat sau utilizator) în anumite condiţii.

Contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, adică asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) împreună cu asigurarea CARTE VERDE, acoperă răspunderea civilă delictuală a proprietarului sau a utilizatorului unui vehicul pentru prejudiciile produse unei terţe părţi prin intermediul vehiculului. Contractul se încheie între persoane fizice sau juridice în calitate de asiguraţi (proprietari) sau utilizatori ai unui vehicul care este sau urmeză să fie înmatriculat/înregistrat în România şi societăţile de asigurare (asigurători) autorizate de către CSA să emită poliţe RCA. Contractul este destinat să acopere răspunderea civilă a vinovatului unui accident rutier (asiguratul sau utilizatorul) faţă de terţi prejudiciaţi. În baza acestui contract, asiguratul sau utilizatorul este de acord să plătească o sumă, ca primă de asigurare unică, iar asigurătorul îşi asumă riscul de a plăti despăgubirile către terţul/terţii păgubit/păgubiţi. Prin urmare, poliţa scuteşte vinovatul unui accident rutier de sumele pe care le-ar datora păgubitului până la limitele de despăgubire stabilite în poliţă.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) are inclusă vigneta şi asigurarea CARTE VERDE.

Vigneta este un autocolant care se aplică pe parbrizul vehiculului sau în alt loc vizibil din exterior, care atestă existenţa unei poliţe RCA pentru vehiculul respectiv şi care este parte din poliţa de asigurare RCA.

Asigurarea Carte Verde este emisă pe aceeaşi pagină (jumătatea verde superioară) cu Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) şi acoperă aceleaşi riscuri ca aceasta numai în afara României şi numai în ţările menţionate în poliţă.

Pentru a compara tarifele RCA apasă aici

Pentru a afla ce să faci dacă ai o daună apasă aici

Pentru a afla alte detalii referitoare la asigurarea de răspundere civila auto (RCA) alege următoarele pagini:

Riscuri standard, limite de despăgubire şi beneficii suplimentare la asigurarea de răspundere civila auto (RCA)

Valabilitate teritorială a asigurării RCA şi a asigurării Carte Verde

Sistemul BONUS-MALUS

Perioada de valabilitate a asigurării de raspundere civilă auto (RCA)

Încheierea asigurării de raspundere civilă auto (RCA)

A avut loc un accident auto. Ce fac?

Restituirea primelor în cazul încetării asigurării de raspundere civilă auto (RCA)

Dicţionar asigurări raspundere civilă auto (RCA)

 

 

Încheie acum poliţa RCA şi ai reduceri până la 32%
 • -5%
  la 6 luni fără daune
 • -10%
  la 1 an fără daune
 • -14%
  la 1,5 ani fără daune
 • -18%
  la 2 ani fără daune
 • -22%
  la 2,5 ani fără daune
 • -26%
  la 3 ani fără daune
 • -29%
  la 3.5 ani fără daune
 • -32%
  la 4 ani fără daune
 • RCA Foarte Ieftin
  Cel mai bun preţ din România

  rca foarte ieftin
 • Plata ramburs prin curier sau prin card
  rca foarte ieftin
 • Primeşti poliţa acasă sau la sediul firmei
  rca foarte ieftin
 • Primeşti poliţa în 5 minute pe adresa ta de e-mail
  rca foarte ieftin